Meksika’da can alan kuş gribi endişelendirdi! Tavuk eti ve yumurta tüketimiyle hastalık mümkün değil!


İSTANBUL (İGFA) – Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) tarafından dikkat çekilen ve Meksika’da bir kişinin vefatına neden olan kuş gribi hakkında bilgi verdi.

‘Tavuk Vebası’ olarak da bilinen kuş gribinin, Avian İnfluenza virüsünün sebep olduğu bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Genellikle kanatlı hayvanlarda, bilhassa kuşlarda ve evcil kanatlı hayvanlarda görülüyor. Kuş gribi, insanlarda da hastalık yapan influenza virüsüne benzeri bir yapıya sahip ve bu sebeple hayvanlardaki hastalığın ismine kuş gribi deniliyor. Kuş gribi olağanda insanlara bulaşmaz lakin hayvanlar ortasında birtakım belirtilerle bulaşıyor. Bu belirtiler ortasında hayvanın ateşi çıkması, tüylerinin kabarması, çabuk iştahsızlık ve halsizlik üzere şikayetler yer alıyor. Ayrıyeten, yumurta veriyorsa hayvanın randımanı düşüyor ve bu belirtileri gösteren hayvanlar çoklukla kitleler halinde ölüyorlar.” dedi.

KUŞ GRİBİNİN İKİ ÇEŞİDİ VAR

Kuş gribinin 2 çeşidinin bulunduğunu tabir eden Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Biri yüksek potansiyelli olan, başkası düşük potansiyelli olan. Şu anda gündemde olan Meksika’daki hadise düşük potansiyelli olanı. Hastalık hayvanlarda veteriner tabipler tarafından bilhassa endemik görüldüğü ülkelerde kolay kolay teşhis ediliyor. 2018 yılında dünyada Kuş Gribi salgını meydana gelmiş, bilhassa uzak doğudan başlamıştı. Yaklaşık 860 insan olayı bildirilmiş ve 454 mevt gerçekleşmişti. Bu durum, kanatlı sanayisi için önemli bir tehlike oluşturmuş ve pandemi tasalarını artırmıştı. Meksika’da görülen hadise da bu kaygıları artırdı lakin Dünya Sıhhat Örgütü raporlarına nazaran bu olayın düşük potansiyelli olduğu ve çok süratli bulaşmayacağı düşünülüyor. Pandemi kaygısı ise devam ediyor.” halinde konuştu.

Kuş gribini insanlara bulaşması durumunda, hastalığın çoklukla şahıstan bireye teneffüs yoluyla bulaştığına dikkat çeken Dr. Dilek Leyla Mamçu, “İlk etapta hastalık insanları etkilemez lakin kuşlardan geçtiği için mesleksel maruziyeti yüksek olanlar, bilhassa tavuk çiftliklerinde çalışanlar ve aileleri risk altında. Yiyecek olarak tavuk eti ve yumurta tüketiminin hastalığa sebep olması mümkün değil; zira bu eserler tüketilmesi sırasında ısı ile süreç görüyor. Bu sayede virüs etkisiz hale geliyor. Çiğ yumurta tüketimi önerilmiyor zira virüsün bu halde bulaşma ihtimali var. Virüs dış ortamlarda hassas olmasına karşın ısıda 56 derecede 30 dakikada ölüyor. Bu nedenle virüse maruz kalınan alanların temizlenmesi ve kıyafetlerin yüksek ısıda yıkanması üzere tedbirler alınmalı.” halinde ikazlarda bulundu.

KUŞ GRİBİNE KARŞI BİR AŞI YOK

Hastalığın insanlardaki belirtilerinin grip belirtileriyle benzerlik gösterdiğine de vurgu yapan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Genellikle hapşırık, öksürük, baş ağrısı ve boğaz ağrısı üzere şikayetlerle kendini gösterir. Hastalık ağır seyrettiğinde hasta daha çabuk berbatlaşabilir. Bu nedenle hastanın daha evvel önemli hastalıklar geçirip geçirmediğinin belirlenmesi kıymetli. Kuş gribine karşı şu anda tesirli bir tedavi yolu bulunmuyor. Dünya Sıhhat Örgütü’nün uyguladığı aşı da insan influenza virüsüne karşı olan aşı. Kuş gribine karşı bir aşı bulunmuyor. Bu belirtileri gösteren bireyler bilhassa mesleksel maruziyet durumunda yahut riskli bölgelere seyahat etmişlerse en yakın sıhhat kuruluşuna başvurarak test yaptırmalı. Erken teşhis çok kıymetli ve hastalığın izole edilmesi gerekiyor.” formunda kelamlarını tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir