Kışlık zeytinin püfü ortaya çıktı! 5 maddede en lezzetlisi sofrada

Ev imali lezzetleri seviyor ve kışlık hazırlığı yapıyorsanız haberimizi okumanızda yarar var. Kışlık tarifler dendiğinde birinci akla gelenlerden biri olan zeytinleri, kendiniz kurmak, uzun müddet bozulmadan ve yumuşamadan saklamak istiyorsanız kimi noktalara dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde hem zeytinler yumuşayabilir, hem de lezzeti istediğiniz üzere olmayabilir.

ZEYTİN SEÇİMİ

Zeytin kurarken siyah yahut yeşil zeytin tercih edebilirsiniz. Değerli olan zeytinlerin taze olması ve güzelce ayıklanmasıdır. Bilhassa içlerinde yumuşamış, çürümüş ve darbe almış zeytinler varsa bunları kesinlikle ayırmalısınız. Varsa yaprak ve saplarını da zeytinlerden uzak tutmanız kıymetli.

KAYA TUZU

Zeytinleri kavanoz yahut pet şişelere aktarırken, 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu kullanmalısınız. Kaya tuzu, zeytinleri lezzetlendirirken uzun müddet bozulmadan saklanmalarını sağlıyor. Kaya tuzuna ek olarak küçük bir kesim limon tuzu da ekleyebilirsiniz.

HAREKET

Zeytinleri kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra, serin ve rutubetsiz bir alanda koruma etmeye ihtimam gösterin. Zeytin kavanozlarını her gün bir sefer hareket ettirmek de son derece değerli. Bunun için kavanozları yan yatırarak yuvarlamayı deneyebilirsiniz.

SIVI YAĞ

Zeytinler, ortalama 30 ila 40 gün içinde tüketime hazır hale geliyor. Fakat zeytinleri tıpkı pet şişe yahut kavanozlarda saklamayı düşünüyorsanız, üzerine ayçiçek yağı koymayı ihmal etmeyin. Zeytinleri her gün çalkalayarak yağın her tarafa geldiğinden de emin olmalısınız. Bu evrede zeytinyağı kullanmamalısınız. Zira zeytinyağı hem zeytini yumuşatır, hem de serin ortamlarda donabilir.

SAKLAMA

Eğer tenekeleri açtıktan sonra nasıl saklayacağınıza karar veremediyseniz, tenekenin içindeki zeytinleri suyuyla cam kavanozlara aktarabilir ve ağzını kapatabilirsiniz. Şayet cam kavanoz yoksa ve tenekede saklamak istiyorsanız, üzerine bir ölçü zeytinyağı ekleyip tenekenin ağzını kapatmanız kâfi olacaktır. Şayet tenekeden çıkardığınız zeytinler çok tuzluysa, kahvaltıda yiyeceğiniz kadar zeytini çıkarıp bir mühlet suda bekletip o denli servis edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir