Şok diyetlere dikkat! Saat 18’den sonra yemek yememek herkese uygun değil!


İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Doç. Dr. Müge Arslan, hızlı zayıflama ve şok diyetleri hakkında kıymetli açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Müge Arslan, 21 gün süren diyetlerle kalıcı bir değişimin sağlanabileceği istikametinde yaygın inanışın gerçeğini yansıtmadığını lisana getirerek, “Şeker tipi çok değerli. Şeker yalnızca çayda yahut ekmekte bulunmaz; meyvelerde de şeker, yani fruktoz vardır. Bu nedenle büsbütün şekersiz bir diyetin sürdürülmesi mümkün değildir, zira besinlerin içerisinde görünmeyen alınan şeker tipleri de mevcuttur” dedi.

SALAMURA BESİNLERE DİKKAT!

Özellikle işlenmiş besinler ve salamura besinlerin tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini tabir eden Doç. Dr. Müge Arslan, içerisinde bulundurdukları tuz ve sodyum ölçüsü nedeniyle; hipertansiyon, mide ve ağız kanserleri üzere pek çok rahatsızlıkları neden olabilmektedir . Yağsız bir beslenmenin de mümkün olmadığını, zeytin yağı, tereyağ üzere görünür yağlar haricinde , besinlerin kendi içerisinde doğal olarak bulunan yağların mevcut olduğunu, değerli olan; tüketim ölçüsünün ve alınan yağ çeşidinin olduğuna dikkat çekti.

BEYAZ EKMEĞİ ÖNERMİYORUZ!

Doç. Dr. Müge Arslan, glisemik indeks konusunun da tek başına kâfi olmadığını kaydederek, “Glisemik yük de kıymetli. Örneğin, salatanın üzerine konulan yarım bir havucun kan şekerini önemli manada etkilemesi beklenmez. Salataya havuç koymayanlar var; “şekerli ve kilo alırım diye, lakin burda değerli olan havuçun tüketiminden fazla miktarıdır” dedi. Muz da tüketebilirsiniz, beşerler muzu hayatından çıkartıyorlar. Patatesi hayatından çıkartıyor, daha evvel de belirttiğim üzere ölçü; yani glisemik yük burada ehemmiyet arz ediyor. Ekmek de tüketebilirsiniz fakat hangi ekmek çeşidi olduğu kıymetli. Beyaz ekmeği çok önermiyoruz. Patates tüketebilirsiniz. Pişirme biçimi çok kıymetli. Kızartma mı, haşlama mı? Haşlamaysa, yani sıcak ise mesela soğutularak yenilmesi glisemik endeksi birazcık daha düşürür, bu çok değerli.” dedi.

18.00’DEN SONRA YEMEK YEMEMEK HERKES İÇİN UYGUN DEĞİL!

“Saat 18.00’den sonra yemek yememek üzere diyet teklifleri herkes için uygun değil” diyen Doç. Dr. Müge Arslan, bireyin hayat usulüne nazaran beslenme planlarının şahsileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gece geç saatlere kadar ayakta kalmaları gerekenlerin bu tıp diyetlere uymalarının mümkün olmadığını belirten Arslan, “Kan şekerinin düzenlenmesinde sorun yaşayan bireyler için altıdan sonra bir şey yememek hakikat değildir. Bireyin ömür biçimi, çalışma süreçleri ve biçimleri, uyku/uyanıklık süreçlerine ve medikal geçmişine nazaran değişir. Önemli bir hipoglisemisi varsa kan şekeri regülasyonun da önemli bir sorun varsa öğün saatlerinin ona nazaran düzenlenmesi lazım.” formunda konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir